Клуб по конна езда „Батошево“

Конят е типично прабългарски символ, символ на небето, свободата и силната и необуздана воля.

Начало За нас Отзиви Любопитно Галерия Маршрути Контакти GPS: 42.9155074,25.0991033
Този уеб сайт НЕ използва бисквитки (Cookies), както и НЕ събира, НЕ обработва и НЕ запазва никакви лични данни.

Конете - грация и красота в едно

Малко полезна информация за тези красиви животни

Красота, грация, бързина, характер - можем да изреждаме с часове качествата им в нашия живот.

Нечифтокопитно домашно или диво животно. В света има около 250 различни породи - чистокръвни или не: Английски чистокръвен, Англо-арабски, Андалунски, Арабски и други, а българските породи са: Източнобългарска, Плевенска, Дунавска, Делиормански кон и Планински товарен кон. Теглото им може да достигне до 1200 кг. Тялото на конете е покрито с меки и твърди косми, като дългите и по-груби образуват неговата грива и опашка. Известно на всички е красотата им, защото дори в модния свят на хората има прическа наподобяваща тяхната опашка.

Конете имат дълги тънки, но силни крака, благодарение на които те могат да бягат бързо. Средният им пръст, който е покрит с копито, всъщност е единственият им развит пръст.

Копитата на конете са една от най-чувствителната част от тяхното тяло, но най-важното им значение, освен придвижването им през различни терени е, че при всяко стъпване върху тях те притискат своите кръвоносни съдове, благодарение на което кръвта достигнала до тях се връща обратно към сърцето. Затова, ако конят стои легнал дълго време, може да се окаже пагубно за него.

Бременността при конете продължава около 1 година и обикновено се ражда само едно конче. То се изправя на краката си сравнително бързо и след около час-два вече може да ходи заедно с майка си.

Зрението на конете, ако можем да кажем е силно и доста специфично. Очите му са разположени от двете страни на главата им, което определя зрителното им поле на около 350 градуса. Подобно на хамелеоните, конете могат да гледат в две различни посоки едновременно. Разбира се, останалите 10 градуса от полезрението им са техните слепи точки. Те са непосредствено напред, назад и по шията им. Те виждат заобикалящата ги природа само в спектъра на червеното и зеленото.

Видовете движения при конете се наричат алюри. Обикновено при тях са 10, а при някои има и допълнителна. Както при всяко транспортно средство, те също имат степени на скорост:

- ходом - спокойната походка с която той може да развие около 6-7 км/ч;

- тръст - той може да се определи в три типа - съкратен тръст (15 км/ч), удължен тръст (около 50 км/ч) и обикновен тръст;

- галоп - това е най-бързият алюр при конете. При него могат да развият скорост до 60 км/ч. Познатото при него е, че тогава поне два от краката на коня са във въздуха. Във времето са се водили спорове, дали има момент при който всичките четири крака на животното са във въздуха. С напредването на технологиите и изобретенията се е доказало, че има такъв момент, когато конят „лети“;

- раван - такъв кон, който умее този ход се нарича раванлия кон. Известно е, че малко коне умеят този ход по рождение. Разбира се с тренировки и обучение, както при тези в цирка, всеки може да се научи на „раван“ хода;

- има изкуствено създадени ходове - параден ход (испанска походка), пасаж и пирует;

Тук можем да споменем, че всеки един за себе си има установени навици. Той може да тръгва винаги с ляв или винаги с десен крак. Както при хората, конете също са „десничари“ или „левичари“.

Опитомяването на конете е започнало още преди 6000 години, а до 3000 г. пр.н.е се смята, че отглеждането им се разпространява из цяла Европа. Според различни източници, първо в Америка опитомили конете. Индианците ги опитомявали с цел по-бързо предвижване на дълги разстояния, осигурявали им възможност за лов, помагали им в битки и много други.

Тези животни са използвани за редица дейности от древността, а и до днес. Ако обичате да почивате сред природата и обичате конете, има много обособени места за тази цел.

Нека вмъкнем, че конете могат да се използват и с терапевтична цел - контактът с коне може да помогне на деца и възрастни с различни болести като: церебрална парализа, аутизъм, гръбначно-мозъчни травми, тревожни разстройства, поведенчески проблеми, увреждания на слуха и зрението и много други.

В България има много конни бази, обособени именно за почивка сред природата и конете.

Конна база Батошево е разположена в подножието на Стара Планина, може да Ви предложи уникално изживяване и почивка сред природата. Преходи с конете по склоновете на планината, разтоварващи разходки, няколкодневни преходи и дори анти-стресови разходки. Чудесен начин да се откъснете от града и ежедневието в компанията на професионалисти и незабравими разходки с прекрасните коне.

Публикувано: Петък - 6 Юли 2018 г.

За нас

Съчетание на уникално красива природа и любовта към конете – подножието на Стара Планина заедно с прекрасни животни.

Конят е типично прабългарски символ, символ на небето, свободата и силната и необуздана воля. Конят носи вятъра на промяната и свободата, а при нас свободата е съчетана със спиращи дъха гледки към исполините на Стара планина: в. Ботев, в. Триглав, в. Зелениковец , платото Витата Стена и стари Римски пътища, под сянката на стари дъбови и букови гори, горски пътища, бистри реки и потоци и поляни с уханни билки.

Ние подаряваме щастие! ezdabatoshevo.com

Отзиви

Ако желаете да прочетете отзивите за нас, може да го направите, като посетите социалната ни страница и се уверите сами, какво казват прекрасните хора, които са ни посетили.

Всички отзиви за конната база във Facebook

Станете част от хората, които са дали всоята оценка за конната база, като харесате страницата ни в социалната мрежа и публикувате своя отзив за нас.

Благодарим Ви!

Контакти

с. Батошево, ПК 5470, община Севлиево, област Габрово, България

ezdabatoshevo@gmail.com

+359 88 736 2545

+359 89 861 7171

GPS: 42.9155074,25.0991033

https://www.facebook.com/konnaezdabatoshevo

Харесайте ни във Facebook

Харесайте нашата страничка във Facebook, като натиснете на картинката по-горе или последвайте следния линк - Клуб по конна езда „Батошево“

Полезни връзки

Все още няма препоръчани връзки

EzdaBatoshevo.com се довери на СуперХостинг.БГ

Приятели

Все още няма препоръчани приятели